Oyun terapisi çocuklarda görülen gelişim sorunları ve psikolojik durumların düzeltilmesi noktasında oyunlardan ve oyuncaklardan yardım alınmasıdır. Çocukların kendini ifade etmesi ve başına gelen durumları açıkça söyleyebilmesi zordur. Bu durumda da onları çözmek ve tam olarak nasıl bir süreçten geçtiklerini görebilmek zor olur. Uygulanan oyun terapisi ile birlikte çocukların kendilerini daha iyi ifade etmesi ve hissettiği şeyleri de daha rahat anlatabilir.
Oyun Terapisi Nedir?
Oyun terapisi nedir ve nasıl etki eder soruları çok fazla sorulmaktadır. Oyun terapisi, oyuncaklar ve çeşitli oyunlarla birlikte çocukların duygularının ve düşüncelerinin açığa çıkarılmasıdır. Başka bir ifadeyle, bu terapi yöntemi çocukların kendi doğalarına uygun olarak hazırlanan özel ortamda, uzman terapistler yardımı ile çocukların kendini ifade etmeye çalışmasıdır. Bu terapi yönteminde her şeyden önce çocuklara bir güven verilir ve çocuklarla kurulan terapatik yöntemlerle birlikte tedavi uygulanır.
Oyun terapisi son derece önemli teknikler içerir. Çocuklarda terapi süreci yetişkinlerde olduğu gibi ilerlemez. Çocukların kendini daha iyi ifade edebilmesi için kendini güvende ve rahat hissetmesi gerekir. Bunun için de oyun terapisinin son derece önemli olduğunu ifade edebiliriz.
Oyun Terapistinin Görevleri
Oyun terapisti olarak görev alan uzman psikologlar, çocuklara bu terapiyi uygulama noktasında etkili bir biçimde görev alır. Oyun terapisti eğitimin tamamlayan kişiler, aldıkları unvanlarla birlikte çocuklarda bu terapi yöntemini uygulamaya başlar. Çocuklar gerçek dünyada başa çıkamadıkları sorunlarda oyun ve oyuncaklarla birlikte baş etmesi sağlanır. Terapistlerin bu süreçte en önemli etkisi, çocukları bu süreçte yargılamadan ve onlara en iyi şekilde eşlik edecek biçimde destek verir.
Oyun Terapisi Türleri Nelerdir?
Oyun terapisi türleri arasında son derece etkili ve faydalı pek çok uygulama sayılabilir. Bilinen en önemli ve etkili oyun terapisi türleri şöyledir;
- Çocuk Merkezli Oyun Terapisi (Child-Centered Play Therapy): En eski oyun terapilerinden biridir. Bu terapi yönteminde terapist değil çocuk yönlendirme sağlar. Çocuklar kendileri için zor ve yorucu olan sorunları, oyun yöntemi ile terapiste anlatabilir. Oyun yöntemi, çocuğun kontrolüne bırakılır ve bu sayede çocuğun kendi istediği şekilde oyunu kurması sağlanır.
- Deneyimsel Oyun Terapisi: Çocuklar bu terapi yönteminde daha çok deneyimsel olarak çevresindeki olayları yansıtır. Çocuğun iyileşmek için çabalaması ve terapistini oyuna dahil etmesi gerekir. Tabi terapist bu oyun terapisinde, sadece kendisine verilen rolü oynamak zorundadır.
- Filial Oyun Terapisi: Bu oyun terapisi türünde, ebeveynler çeşitli oyunlarla birlikte çocukları ile iletişim kurabilir. Böylece çocuklarla aileler arasındaki sorunların düzeltilmesi üzerinde duran bir uygulamadır.
Ankara Oyun Terapisi
Ankara oyun terapisi ve çok daha fazlası için Terapi Destek Merkezi ekibinden yararlanabilirsiniz. Bölgede alanında uzman pedagog ve psikologlarla birlikte çocuklara yönelik destek verilir. Çocuklarınız için destek almak istiyorsanız, istediğiniz zaman randevu oluşturabilir ve kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.