Çağın Vebası: Tükenmişlik Sendromu
Tükenmişlik sendromu genel olarak iş hayatındaki insanların içinde bulunduğu bir bıkma ve zihinsel olarak yorulma halidir. Aşırı ve uzun süren stresin sebep olduğu zihinsel, duygusal ve fiziksel tükenme haline verilen isimdir. Genel olarak tıbbi bir sorun olmakta ziyade, mesleki bir fenomen olduğu gibi bir görüş söz konusudur. Tükenmişlik temel olarak iş yerindeki stresin yönetilememesi sonucunda oluşan kronik bir sendrom olarak da ifade edilebilir.
Tükenmişlik Sendromu Nedir?
Tükenmişlik sendromu nedir ve tam olarak nasıl kendini gösterir konularında sizlere bilgi vereceğiz. Tükenmişlik, çalışma hayatında yer alan herkeste görülebilecek, bir duygu durumudur. Başarıyla yönetilemeyen iş stresinin bir süre sonra kişilerde tükenmişlik duygusunun oluşmasına verilen isimdir. Tükenmişlik sendromu fark edilmediğinde ve tedavi edilmediğinde, kişilerin iş hayatında başarısız olmasına ve kariyerinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir.
Kimler Tükenmişlik Sendromu İçin Risk Altında?
Tükenmişlik sendromu riski taşıyan kişiler denildiğinde akla tabi ki ilk olarak çalışan kişiler gelebilir. Ancak sadece bununla sınırlamamak gerekir. Çünkü temel olarak bu sorun, insan ilişkilerinin yoğun olduğu her alanda görülebilir. Yani artık günümüzde insanların yoğun olarak yaşamak zorunda olduğu pek çok alan olduğu için, bu sorun açısından da herkes risk altındadır. Buna ek olarak bazı meslek gruplarını tabi ki ayırmamız gerekir. Çünkü bazı meslek grupları çok daha fazla risklidir. Bu meslek grupları arasında tükenmişlik sendromunun görülme sıklığı daha yüksektir.
Tükenmişlik Sendromu Kendini Nasıl Gösterir?
Tükenmişlik sendromu belirtileri ve bu hastalığın kendini nasıl gösterdiği mutlaka bilinmelidir. Tükenmişlik sendromunun kendini üç farklı boyutta gösterdiğini belirtmemiz gerekir. Duygusal, düşünce yapısı ve davranış olmak üzere kendini farklı şekillerde göstermektedir. Bunların her birinin ayrı ayrı incelenmesi gerekir.
Duygusal belirtiler
Tükenmişlik sorunu yaşayan bireylerde duygusal olarak ortaya çıkan belirtiler;
- Depresif hissetmek
- Moral bozukluğu
- Kolay sinirlenme ve genel huysuzluk hali
- Ruh halinde dengesizlik
- Alınan işlerden tatmin olmama
Düşüncedeki tükenmişlik belirtileri
Tükenmişlik sendromu yaşayan bireylerde düşünce olarak ortaya çıkan belirtiler;
- Başkalarını suçlama
- Karamsar olmak
- Şüpheli hissetmek
- Özgüven eksikliği
- Güvenilmez ve tepkisiz olmak
Davranış değişiklikleri
Tükenmişlik sendromu yaşayan bireylerde görülen davranış değişiklikleri ve belirtileri;
- Coşku eksikliği
- Erteleyici olmak
- Zamanı yönetememe
- Dürtüsel olmak
- Sürekli işe geç kalma
- İşe gitmek ve uyanmak konusunda motivasyon eksikliği
- Konsantrasyon ve odaklanma sorunları
- Çalışırken mutsuz olma
Tükenmişlik Sendromunun Nedenleri
Tükenmişlik sendromunun nedenleri arasında genellikle iş hayatındaki zorluklar ve stres gösterilir. Ancak bu durumun bu kadar basit ifade edilmemesinde fayda vardır. Çünkü nedenlerin daha fazla detaylandırılması gerekir. Tükenmişlik sendromuna neden olan temel etmenler;
- Aşırı ve yoğun çalışma
- Haksız ücretle çalışma
- Kısıtlı zaman çerçevesinde ve karmaşık çalışma
- Gurur yaratmayan ve değer verilmeyen işlerde çalışma
- Güven, dürüstlük, adalet ve kabul eksikliği ile çalışmak
- Organize olmayan ve belirli hedefler doğrultusunda olmayan işlerde çalışmak
Tükenmişlik Sendromu Ne Değildir?
Tükenmişlik sendromu sıklıkla depresyon ile karıştırılmaktadır. Tükenmişlik sendromu, temel olarak zihinsel, duygusal ve fiziksel bitkinlikle birlikte yaşanan bir duygu durum bozukluğudur. Bu yönü ile depresyondan çok fazla ayrılan bir durum olduğunu belirtmemiz gerekir. Buna ek olarak tükenmişlik sendromu yaşayan kişiler genel olarak kendini suçlar ve başarısız olduğuna inanabilir. İş hayatında, rakipleri ve yapmış olduğu çalışmalar noktasında bezginlik hissedebilir. Tükenmişlik sendromunun tedavi edilebilmesi için mutlaka belirtilerin takip edilmesi gerekir. Online terapi yöntemleri ile birlikte başta tükenmişlik sendromu olmak üzere pek çok psikolojik rahatsızlık düzeltilebilir.
Tükenmişlik Sendromu Nasıl Yönetilir?
Tükenmişlik sendromu tedavisi tabi ki olan bir durumdur. Özellikle doğru yönetimi ile bu sorun kontrol altına alınabilir. Tükenmişlik sendromu yaşadığını düşünen veya da bu konuda teşhis konulan kişilerin yapması gerekenler;
- Kişilerin çalışma koşullarında daha fazla esneklik yaratması gerekir.
- İnsanların farklı olduklarını anlamanız ve bunu kabullenmeniz gerekir.
- Ortadan açıkça deliller olmadan karar vermemeniz gerekir.
- Başkalarını dinlemeli ve açık fikirli olmalısınız.
- Aşırı iş yükünden kaçının.
- İş yerinde yaşadığınız sorunları orada bırakın ve eve taşımayın.
- İş yerinde yaşadığınız baskıyı azaltmaya çalışın.
- Gerekli durumlarda yardım istemekten ve bazı talepleri reddetmekten çekinmeyin.
- Yeterli oranda dinlenin.
- Belirtilerin ortaya çıkması halinde alanında uzman kişilerden destek alın.
Tükenmişlik sendromu için online terapi desteği ile birlikte aşılabilir ve kişiler bu sorunlardan kolaylıkla kurtulabilir.
Bir yanıt yazın